vegeta

Zatracované zeleninové ochucovadlo – vegeta

Vegeta je zaužívaný názov pre zeleninové ochucovadlo. Môžeme ju nájsť takmer s istotou v každej druhej slovenskej domácnosti. Niektorí ju dokonca pridávajú aj do ryže, či na natretý chlieb. Kuchári ju považujú za najväčší hriech, pretože “zabíja” prirodzenú chuť ingrediencií v jedle a dodáva mu chuť uniformnú. Odkiaľ však vegeta prišla, a prečo ju niektorí…

karmín

Hmyz na tanieri: Farbivo E120 pochádza z hávede!

Vyzerajú dokonale a chutne. Jahodové jogurty, keksy, dokonca aj mäso. Všetko prifarbované hojným priehrštím aditívom E120. Spôsobuje u malých detí hyperaktivitu a ako by nestačilo, že zloženie stravy niekedy pripomína chemické čachre, toto aditívum sa vyrába z chrobákov. Vždy ste krútili hlavou nad opekanými larvami, pletými červami a inou háveďou na čínskom trhu s exotickými…

Instantná lahôdka

Ale, keď nám to tak chutí…

Začali to Egypťania, ktorí potrave vdýchli farby a chute svojimi exkluzívnymi koreninami. Rimania skúšali experimentovať s farbivami a v 20. storočí sa vďaka nadšeniu z pokroku dramaticky zmenila skladba potravín. Môžeme hovoriť o veľkej chemickej revolúcii. Viac vzala ako dala a obete možno počítať na tisíce… Lacné a rýchle Dve slová charakterizujúce modernú dobu a stoja podpísané aj za kuraťom v prášku. Nový rad zlúčenín,…

aditíva

Aditíva – nekontrolovateľné kombinácie

To, že do do potravín sa pridáva kvantum balastu je vo všeobecnosti známe. Kombinácia rozličných látok môže priniesť nášmu telu vzpruhu, ale pokojne aj nemalé komplikácie. A to tu nepíšeme o spojení sladkého a slaného, čo žalúdok väčšinou vníma ako problém v podobe ťažoby. Hovoríme o fintách potravinárov, ktoré na prvý pocit nebolia, nemôžete si…