Kamutový BIO chlieb kváskový

Kamut. Obilnina s ochrannou známkou

Určite sa na Slovensku len málo ľudí stretlo s kamutom, či výrobkami z kamutovej múky. Ide o starobylý druh pšenice, ktorý sa pestoval už v starovekom Ríme a Egypte, no na tisícročia upadol do zabudnutia. Zrná kamutu boli znovuobjavené až v roku 1949 v egyptskej pyramíde v Dashare. Slovo kamut pochádza zo staroegyptčiny a znamená…

Nerovné dotácie

BIO produkcia na Slovenku? Možno neprežije!

Nie je to len ľahostajnosťou ľudí. Nie je to o tom, že si za kvalitu nechceme priplatiťNa Slovensku sa v pote tváre dorábajú kvalitné suroviny, no nad niektorými pestovateľmi a producentmi visí doslova Damoklov meč. Bez podpory, bez reklamy, bez ochrany, odkázaní len na pozitívne referencie. Napriek tomu sú niektorí nútení predávať kvalitné BIO za…

Bio eko

Keď BIO obchody nie sú (vždy) výhrou!

Kvalitné BIO potraviny pochádzajúce z ekologického poľnohospodárstva sú skutočným pokladom pre našu výživu. Lenže slovenské živočíšne a rastlinné produkty bez chemických prísad, často nenájdeme na mieste, ktoré sa tvári ako BIO už od prahu. Hovoríme o BIO obchodíkoch, v ktorých síce kúpime produkty z celého sveta, ale to pravé, slovenské BIO v nich stále tak…

Jeseň a ovocie

Čo nám dáva a berie sušené ovocie?

Je sladké, chutné a istým spôsobom zdravé. Malo by byť ideálnym spoločníkom tela vtedy, keď je zdroj čerstvého ovocia obmedzený, ale ani pri sušenom ovocí nie je všetko len ideálne. Je potrebné si priznať, že má niekoľko negatív a podľa toho treba zvážiť, ako ďaleko a v akom množstve si chceme dopriať dobroty zbavené vody. Síra a ovocie V prípade sušenia…