Story Bakery, príbeh nášho cesta…

Predstavte si miesto, kde každý kúsok pečiva, či chleba ručne vyrobený a pečený s láskou a úctou k hodnotám, vyrozpráva svoj vlastný príbeh… „Ku gastronómii ma v podstate priviedlo vegetariánstvo, aj keď, samozrejme, varila a piekla som aj pred tým. Pri vegetariánstve však musíte byť viac kreatívny, skúšať nové koreniny, kombinácie surovín…,“ začína svoje rozprávanie o vzniku pekárne…

Kamutový BIO chlieb kváskový

Kamut. Obilnina s ochrannou známkou

Určite sa na Slovensku len málo ľudí stretlo s kamutom, či výrobkami z kamutovej múky. Ide o starobylý druh pšenice, ktorý sa pestoval už v starovekom Ríme a Egypte, no na tisícročia upadol do zabudnutia. Zrná kamutu boli znovuobjavené až v roku 1949 v egyptskej pyramíde v Dashare. Slovo kamut pochádza zo staroegyptčiny a znamená…

dopekané pečivo

Pozor na nekvalitné dopečené pečivo. Čítajte zloženie!

Často neviete odolať vôni pečiva v supermarketoch, a preto hneď končí vo vašom nákupnom košíku? Je skutočne také čerstvé ako vonia a vyzerá? Drvivá väčšina pečiva v supermarketoch je dopečená zo zmrazeného polotovaru. To znamená, že pečivo sa niekde upečie, šokovo zamrazí a neskôr sa na predajni s pecou upečie znovu. Povinnosť obchodníkov odlíšiť čerstvé…

Chlebík

Kvalitné pečivo a chlieb – zriedkavý jav

Pečivo sa na prvý pohľad vôbec od seba nelíši. Identicky vyzerajúce pečivo je však často rozdielne cenou aj kvalitou. Jedno nás láka „zdravou celozrnnou“ farbou, a pritom sú na tom kvalitatívne oveľa horšie ako obyčajné rožky. Väčšinou nejde o kvalitné pečivo a chlieb, ktoré nás zasýtia a budú aj kvalitnou výživou pre organizmus. Nie je rožok ako rožok Rozdiel medzi…

Nákup náš každodenný

Kam zmizli poctivé potraviny?

Nie je jednoduché v dnešnej dobe zorientovať sa vo svete potravín. Naši starí rodičia žili úplne iným spôsobom života a ich orientácia v tomto svete bola veľmi jednoduchá. Pretože jablko bolo jablkom, kapusta kapustou a zemiak zemiakom… ale aj slanina slaninou a mlieko mliekom. Dnešné veľkovýrobne vyrábajú pre nás výrobky, ktoré nám majú uľahčiť život,…

Nátierka na slano

Miniseriál: Raňajky. 3.časť – Keď máme chuť na slané

V poslednom článku nášho miniseriálu o raňajkách skúsime predniesť predstavu ranného jedla ,,na slano“. Tento variant nesie v sebe výhodu variability, lepšej možnosti výberu, ale aj ľahšie skonzumovať viac bielkovín a vitamínov napr. v zelenine. Čo vlastne jesť? Existuje množstvo obchodov, špeciálnych predajní a e–shopov na výživné potraviny. Možno ich máte hneď pri paneláku, ale možno nie, ale aj o ich kvalite…

Celozrnný chlieb

Ako spoznať zdravý chlieb?

Chlieb je skutočný poklad zdravej výživy. Tak ako mnoho ďalších cenností, začal sa rýchlo „fejkovať.“ Jediný krajec kvalitného celozrnného chleba na raňajky pritom dokáže stabilizovať hladinu krvného cukru aj na celý deň. Lenže ani farba, ani prilepené zrniečka, ani dekorácie na povrchu nehovoria nič o jeho kvalite. Ako teda spoznáme ten naozaj zdravý, poctivý chlieb? Kde…

Pečieme kváskový chlieb

Pravý, jedinečný, voňavý, skutočne zdravý, vyživuje imunitný systém a pomáha pri trávení. Jedinou nevýhodou je, že ak máte chuť na tradičnú kváskovú pochúťku, budete si ju musieť zamiesiť, aj upiecť doma. Moderné pekárne totiž miesto kvásku sypú do cesta kvasnice a tým zdecimujú kvality tradičného chleba. Takáto zdravá pochúťka je ale dezertom, hlavným jedlom aj…

kvások

Kvások – srdce zdravého chleba

Pre všetkých, ktorí zatúžili mať doma poklad, ktorý poznali už pred 5000 rokmi v temer nezmenenej podobe, zdravý a chutný chrumkavý chlieb, predstavíme prípravu kvásku. Ten je alfou a omegou tradičného kváskového chleba a odborníci tvrdia, že ak zvládnete jeho „výchovu“, prekonali ste tú najťažšiu métu pri výrobe kvalitného chleba. Investovať čas a námahu sa oplatí, pretože kváskový chlieb už…

Kváskový chlieb – chutný návrat k tradícii

Chlieb. Základná surovina, ktorá je každodenne na stole skoro v každej domácnosti. Zdá sa, akoby tu bol od nepamäti, lenže prichádza sklamanie. Aj ten najchrumkavejší a najvoňavejší bochník nemá ani štipku tradície a masová výroba a financie zvalcovali proces, ktorým sa rodil chlieb chutný, zázračný a liečivý. Kvások, malý zázrak Základnou otázkou by mohlo byť, prečo už dnes nie je…