špenátové polievka

Polievka z čerstvého špenátu

Táto polievka je nielen chutná, ale aj zdravá. Špenát je bohatým zdrojom vitamínov A, C, E, K, ale aj minerálov ako magnézium, jód, železo i vápnik. Ak ju spravíte hustejšiu, bude z nej prívarok. Ingrediencie: 250 gramov čerstvých špenátových listov, môže byť aj viac 1 menšia cibuľka niekoľko strúčikov cesnaku, podľa chuti sladká smotana 1 vajíčko…

Nerovné dotácie

BIO produkcia na Slovenku? Možno neprežije!

Nie je to len ľahostajnosťou ľudí. Nie je to o tom, že si za kvalitu nechceme priplatiťNa Slovensku sa v pote tváre dorábajú kvalitné suroviny, no nad niektorými pestovateľmi a producentmi visí doslova Damoklov meč. Bez podpory, bez reklamy, bez ochrany, odkázaní len na pozitívne referencie. Napriek tomu sú niektorí nútení predávať kvalitné BIO za…

Nákup náš každodenný

Kam zmizli poctivé potraviny?

Nie je jednoduché v dnešnej dobe zorientovať sa vo svete potravín. Naši starí rodičia žili úplne iným spôsobom života a ich orientácia v tomto svete bola veľmi jednoduchá. Pretože jablko bolo jablkom, kapusta kapustou a zemiak zemiakom… ale aj slanina slaninou a mlieko mliekom. Dnešné veľkovýrobne vyrábajú pre nás výrobky, ktoré nám majú uľahčiť život,…

Redkvičky

Čo jesť proti jarnej únave?

Tak dlho očakávaná jar už klope na dvere. Nie je nič krajšie, ako keď sa ráno môžeme spoľahnúť na lúče, slnka čo nás vytiahnu z postele, ale zrazu sa nám nechce. Každý rok dookola na nás zaútočí jarná únava. Pritom sviežosť do organizmu ide doliať aj v období, keď väčšina národa chodí s ospanlivými výrazmi.…

mlieko

Odtučňovanie a pasterizácia vysávajú život z mlieka

Človek je súčasťou prírody a príroda by mu mala pre život poskytnúť všetko potrebné. To len človek svojimi snahami stále strká prsty bohu do remesla. Potom to tak aj vyzerá. Odtučnené mlieko a výrobky sa stali hitom súčasnej doby. Hoci už vieme, že miesto chudnutia prispievajú skôr k obezite, takto „poškodené“ mlieko neprospieva deťom, prvorodičkám…

syry

Syry! Konečne zdravie ktoré chutí?

Sú drahé, chutné, rozmanité. Dokonca sa stali perlou v kuchyni a ozdobou gurmánskych večierkov. Pre európsku kultúru sú syry nenahraditeľnou súčasťou stravy a niektoré štáty na nich postavili svoju kulinársku kultúru. Ako je to teda s pochúťkou, v ktorej veľký podiel obsahu tvoria nezdravé soli a tuky? Aj pri syroch platí, že preháňať to s…

fľaša mlieka

Homogenizácia. Pozor! Predáva sa znásilnené mlieko

Tuk je bežnou súčasťou surového mlieka. Vďaka nemu máme prírodnú smotanu, maslo aj syry. Ak vám preto vŕta v hlave, prečo sa kupované mlieko nepremení na smotanu ani neskyslie, pri príprave syra dostanete len zlomkové množstvo oproti čerstvému mlieku, hoci môže ísť o plnotučné, máme odpoveď. Mlieko pred predajom výrobcovia doslova znásilnia. Týmto procesom nielenže…

Tvaroh, kyslé mlieko a syry – všade dobré z domu najlepšie!

Mnoho vecí pre uľahčenie života dá kúpiť aj v potravinách, lenže veľké ALE sa objavuje čoraz viac v očiach nielen lekárov, ale aj samotných konzumentov. Kvalitné potraviny sú základom. Bezpečné, bez prídavkov aditív, či škandalóznych látok, ktoré podchvíľou nahlodajú dôveryhodnosť potravinárstva. Stačí kvalitné mlieko a na stole môžeme mať plejádu mliečnych výrobkov nezameniteľnej chuti. O…