Kamutový BIO chlieb kváskový

Kamut. Obilnina s ochrannou známkou

Určite sa na Slovensku len málo ľudí stretlo s kamutom, či výrobkami z kamutovej múky. Ide o starobylý druh pšenice, ktorý sa pestoval už v starovekom Ríme a Egypte, no na tisícročia upadol do zabudnutia. Zrná kamutu boli znovuobjavené až v roku 1949 v egyptskej pyramíde v Dashare. Slovo kamut pochádza zo staroegyptčiny a znamená…

dopekané pečivo

Pozor na nekvalitné dopečené pečivo. Čítajte zloženie!

Často neviete odolať vôni pečiva v supermarketoch, a preto hneď končí vo vašom nákupnom košíku? Je skutočne také čerstvé ako vonia a vyzerá? Drvivá väčšina pečiva v supermarketoch je dopečená zo zmrazeného polotovaru. To znamená, že pečivo sa niekde upečie, šokovo zamrazí a neskôr sa na predajni s pecou upečie znovu. Povinnosť obchodníkov odlíšiť čerstvé…

Chlebík

Kvalitné pečivo a chlieb – zriedkavý jav

Pečivo sa na prvý pohľad vôbec od seba nelíši. Identicky vyzerajúce pečivo je však často rozdielne cenou aj kvalitou. Jedno nás láka „zdravou celozrnnou“ farbou, a pritom sú na tom kvalitatívne oveľa horšie ako obyčajné rožky. Väčšinou nejde o kvalitné pečivo a chlieb, ktoré nás zasýtia a budú aj kvalitnou výživou pre organizmus. Nie je rožok ako rožok Rozdiel medzi…

Celozrnný chlieb

Ako spoznať zdravý chlieb?

Chlieb je skutočný poklad zdravej výživy. Tak ako mnoho ďalších cenností, začal sa rýchlo „fejkovať.“ Jediný krajec kvalitného celozrnného chleba na raňajky pritom dokáže stabilizovať hladinu krvného cukru aj na celý deň. Lenže ani farba, ani prilepené zrniečka, ani dekorácie na povrchu nehovoria nič o jeho kvalite. Ako teda spoznáme ten naozaj zdravý, poctivý chlieb? Kde…

Pečieme kváskový chlieb

Pravý, jedinečný, voňavý, skutočne zdravý, vyživuje imunitný systém a pomáha pri trávení. Jedinou nevýhodou je, že ak máte chuť na tradičnú kváskovú pochúťku, budete si ju musieť zamiesiť, aj upiecť doma. Moderné pekárne totiž miesto kvásku sypú do cesta kvasnice a tým zdecimujú kvality tradičného chleba. Takáto zdravá pochúťka je ale dezertom, hlavným jedlom aj…

Kváskový chlieb – chutný návrat k tradícii

Chlieb. Základná surovina, ktorá je každodenne na stole skoro v každej domácnosti. Zdá sa, akoby tu bol od nepamäti, lenže prichádza sklamanie. Aj ten najchrumkavejší a najvoňavejší bochník nemá ani štipku tradície a masová výroba a financie zvalcovali proces, ktorým sa rodil chlieb chutný, zázračný a liečivý. Kvások, malý zázrak Základnou otázkou by mohlo byť, prečo už dnes nie je…