čokoláda

Ako spoznať kvalitnú čokoládu?

Čokoláda má povesť pochutiny, ktorá môže byť v menšom množstve prospešná pre naše zdravie. Hlavne preto, že v kakau, ktoré čokoláda obsahuje, je vysoký obsah látok s antioxidačným účinkom. Považuje sa za dobrú prevenciu proti infarktu, rakovine, depresiám, vysokému krvnému tlaku a cholesterolu. Navyše dodáva energiu a zvyšuje hladinu endorfínu. Avšak neplatí to pri každej…

aditíva - kyseliny

Blahodárne a rizikové kyseliny v strave

Nie je kyselina, ako kyselina. Niektorá sa do nás pustí ako hrdza, iná nám prinavráti zdravie a zabezpečí energiu. Kyseliny sú dôležitou súčasťou stravy, preto je dobré orientovať sa vo výbere jedál nielen podľa cukrov, tukov a bielkovín. Ktoré kyseliny teda prospievajú a ktoré škodia? Kyselina citrónová Niektorými zdrojmi nie je označená za zdraviu prínosnú. Najmä z dôvodu,…

zdravá tyčinka

TMS – skratka v našej strave, ktorá chutí ochorením

Donedávna platilo, že na odhalenie kvalitného výrobku od populistického a lacného šmejdu stačí pozorne čítať zloženie, tam sa píšu skutočné tajomstvá. Lenže kvôli racionálne a zdravej výžive nášho tela treba ísť ešte hlbšie. Po zložení výrobku sa treba prepracovať aj k tabuľke energetických hodnôt a obsahu (ne)živín, nutričných hodnôt. Tu je totiž rozhodujúci údaj o…