Miešaná zelenina na spôsob ratatouille

Miešaná zelenina na spôsob ratatouille

Ďalší jednoduchý a rýchly obed. Ratatouille je populárne francúzke jedlo. Názory na jeho prípravu sú rôzne a vo Francúzku sa už dlho vedú spory, ktorý recept je ten pravý. V krátkosti však ide o miešanú restovanú zeleneninu. My vám ponúkame jednoduchší recept na prípravu tohoto pokrmu, zo zeleniny, ktorá je momentálne v našich končinách dopestovaná.…

Zapekaná cuketa

Zapekaná cuketa

Základom tohoto receptu je kvalitná zelenina, najlepšie priamo zo záhradky, od pestovateľa, alebo zo Slovenskej debničky :-) Ingrediencie ( pre 4 osoby): 2 väčšie cukety 500g paradajok (cca 6 kusov) 500 g papriky (cca 2 kusy) 1 novú cibuľu 4 strúčiky cesnaku 2 mozzarelly olivový olej bazalka oregano Cukety nakrájame na kolieska. Polovicu z nich naukladáme…

vegeta

Zatracované zeleninové ochucovadlo – vegeta

Vegeta je zaužívaný názov pre zeleninové ochucovadlo. Môžeme ju nájsť takmer s istotou v každej druhej slovenskej domácnosti. Niektorí ju dokonca pridávajú aj do ryže, či na natretý chlieb. Kuchári ju považujú za najväčší hriech, pretože “zabíja” prirodzenú chuť ingrediencií v jedle a dodáva mu chuť uniformnú. Odkiaľ však vegeta prišla, a prečo ju niektorí…

špargľa

Špargľa – zelenina gurmánov

Na jar sa vždy akoby roztrhlo vrece s článkami o špargli. Ak ste ich doteraz ignorovali, prípadne špargľu dodnes nevyskúšali, možno by ste jej mali dať šancu, pretože sa jedná o skutočne veľkú delikatesu. A keďže táto zelenina má sezónu zvyčajne iba od konca apríla do začiatku júna, je vhodné ju konzumovať práve v tomto…

Mrkvička

Jarná zelenina – čerstvosť a kvalita

Tento rok sa nám jarná zelenina vzhľadom na chladnejšie obdobie objavila o niečo neskôr ako zvyčajne. No napriek tomu už tu máme prvé reďkovky, mrkvičky, kalerábiky, špenát, šalát a už sú tu aj prvé rajčiny a papriky. Je ale táto zelenina naozaj hodná našej konzumácie? Neobsahuje príliš veľa dusičnanov? Dusičnanov v zelenine sa báť nemusíme…

sója

Sója! Zázrak, alebo boží omyl?

Pred pár rokmi zažila sója v našich zemepisných šírkach doslova boom. Mala predstavovať plodinu, ktorá zahasí hlad celého sveta a tým, že obsahuje skoro komplexné spektrum aminokyselín, mala byť konečnou alternatívu k mäsu. No a potom prišlo vytriezvenie a sója zrazu hlási aj prvé negatíva. Priaznivci aj odporcovia hlásajú o tejto plodine len svoj kúsok…